Til våre hovedsider
 

Klimaet ved Venabu

Vi ligger gunstig til i le av Rondane og beskyttet mot de dramatiske værtypene, men været i fjellet er selvfølgelig veldig skiftende.  Om sommeren kan vi ha riktig varme og tørre perioder, så vel som mer nedbørsrike perioder.  Bjørka spretter rundt 1. juni, og lauvet forsvinner igjen i slutten av september, men dette varierer noe fra år til år.

Den første snøen ser vi ofte i oktober, men den legger seg vanligvis ikke før i begynnelsen av november.  Rundt 10.november pleier vi ofte å ha skiføre, og det varer til slutten av april.  Men det kan være fine skidager lengre inne i fjellet i begynnelsen av mai.  Midtvinters er det som regel mange grader mildere i fjellet enn nede i dalbunnen, og vi har lengre solgang.

Det er ofte meldt dårlig vær og storm i fjellet, særlig vinterstid, uten at det kommer til vårt område.  Derimot kan det blåse svært hurtig opp til storm når vinden kommer fra nord, uten at det varsles.

Samme hvilken årstid en reiser til fjells, bør en ha med ekstra klær.  Det er et friskere og kjøligere drag i lufta her enn i lavlandet.  Men med hensiktsmessige klær vil oppholdet bli positivt også uten solskinn.

 

Venabu Værstasjon - DNMI NR 13420

Venabu værstasjon ble opprettet i juli 1980. Det var Ove Grasbakken ved Meteorologisk Institutt som bygget stasjonen. Statsmeteorolog Kristian Trægde foretok opplæringen. Stasjonen har instrumenter for måling av aktuell temperatur, minimumstemperatur og maksimumstemperatur, hygrometer, nedbørsmåler og snødybde. Det ble bygget en egen mast høsten 1991 for registrering av vindstyrke og vindretning. Forøvrig observeres skydekket (lave - mellomhøye - høye skyer), sikt og været. Stasjonen har ikke barometer.

Stasjonen sender data til DNMI fire ganger hver dag, kl 07, 10, 13 og 19 normaltid og en time senere når det er sommertid. De første årene leste vi opp observasjonsdataene til telefonsentralen i Ringebu som sendte observasjonene videre til DNMI. Fra januar 1987 ble det å ringe til værhytta på Fornebu. Siden sommeren 1999 har vi brukt PC for sending av våre fire daglige observasjoner.

Normal nedbørmengde i et år er 690 min.
Laveste temperatur som er målt på stasjonen er -32,7 grader (januar 1987).
Høyeste temperatur er 27.8 grader (august 1986).

Basert på døgnets gjennomsnittstemperatur har vi følgende årstider på Venabu:
Vinter (fra 5. november til 5. mai): under 0 grader i gjennomsnitt
Vår (fra 5. mai til 25. juni): mellom 0 og 10 grader
Sommer (fra 25. juni til 15 august): over 10 grader
Høst (fra 15. august til 5. november): mellom 0 og 10 grader

Vindretningen og skyene sier ofte mye om hvordan været blir framover. Vind fra vest innebærer som regel stabilt og lett skyet vær. Ofte ser vi da mellomhøye, linseformede skyer. Den er sjelden at bygene fra vest når helt til oss. Den mest vanlige vindretningen er nordvest, da kommer vinden fra Svartfjellet. Derimot gir vind fra sørøst nedbør. Når lavtrykket passerer dreier vinden mot sørvest, det blir noe lettere skydekke og noe mildere. Ved sønnavær med fuktig luft kan det bli liggende tåke over lengre tid. En annen form for tåke dannes lokalt om natta, den forsvinner som oftest når sola får tak om formiddagen. Jeg er spesielt oppmerksom dersom det meldes frisk bris eller kuling fra nord for da kan det slå til med langt sterkere vind hos oss.

Skrevet i juli 2000 av Lars V. Tvete
værobservatør 1980 til 2014

Link til kommentar om vintervær og skiløyper
Link til vær statistikk for værstasjonen Venabu på yr.no
Link til oversikt over snømengder på yr.no
 

Værmelding og væropplysninger

Værmelding og værstatistikk for Venabygdsfjellet ligger på:  http://www.yr.no/sted/Norge/Oppland/Ringebu/Venabu/  
På yr.no finner du dessuten observasjonene på Instituttets værstasjon 01380 Venabu.
Se også værmeldingen for Venabu på Storm.no,
Vårt web kamera er rettet nordover mot Muen, se web-kamera.  
Snømengden (Venabu i Ringebu, under Oppland) måles offisielt for Meteorologisk Institutt.  

Skiløypene

I sesongen kjøres løypene opp så godt som daglig. Hvis det er vind eller tåke blir ikke høyfjellsløypene kjørt opp, da anbefaler vi skogsløypene i sør.  Er det vindstille og god sikt er Uksan, Svartfjellet og Veslefjellet særlig aktuelle løyper.  Løypekjøringen blir registrert fortløpende over GPS på  http://www.skisporet.no/no/oppland/venabygdsfjellet  

Venabygdsfjellet Turskiløyper, VTSA, gir mer detaljerte opplysninger om løypene på sin hjemmeside: www.venabygdloyper.no

Løypene fra til DNT Gråhøgdbu fra Dørfallet, fra Brennflya og fra Fremre Uksan blir merket fra slutten av januar.  Disse løypene blir ikke kjørt med løypemaskin. 

Troll-Løypa

TrollLøypa er merket permanent sørover fra Venabygdsfjellet til Sjusjøen via Friisvegen, Vetåbua, Øyerfjellet og Nordseter. Løypa blir holdt ved like fra  1. februar og til over Påske.
TrollLøypa nordover til Eldåbu og Kvamsfjellet er merket med bambus-stikker fra den 1. februar til over Påske.  Løypa nordenfor Indre Uksan  blir ikke kjørt med løypemaskin.  
Ring vår resepsjon telefon 6129 3200 for nærmere informasjon
E-post sendes til venabu@venabu.no , SMS til mobil 4041 3645

Noen lenker:

http://www.venabu.blogspot.com på engelsk ved vår turleder Robert
Link til det trykte Løypekartet
Snødybder på offisielle værstasjoner i Norge.
Link til Beaufort skala.   Beaufort engelsk Wikipedia
Linker til: yr.no og VG/Storm  
Link til dagens bilde på smugmug.com.
Internettsidene for løypelaget på Venabygdsfjellet 
www.skisporet.no
www.skiinfo.no er særlig rettet mot alpin markedene
Troll-Løypa
Skirennet Lillehammer Troll Ski Marathon:  http://www.trollski.no/
News: World of XC-skiing

VENABU fjellhotell og hytter, 2632-Venabygd  tlf 61 29 32 00