Fotturferie: «Fjell, sommer og villrein»

Dato

Søndag 10. juli – fredag 15. juli 2022

Pris

Fra 10 900,-

Overnatting, alle måltider og aktiviteter beskrevet i programmet er inkludert i prisen.

Vanskelighetsgrad

Middels for deg som er noe vant til å gå i fjellet. Turene tar normalt inntil 6 timer.

Les mer om vår gradering av turer.

Gruppestørrelse

Minimum 4, maksimum 10.

Fotturer i gjemte områder

Fotturferie «Fjell, sommer og villrein» – sommerens eventyr for deg som ønsker å komme litt tettere på den mystiske villreinen, og gå turer som er vanskelige å finne på egenhånd.

Fotturferie på Venabu er et godt valg for deg som reiser alene, og som ønsker å gå i fjellet med likesinnede. Hver ettermiddag returnerer vi til basen Venabu Fjellhotell, vårt hjemmekoselige hotell kjent for en inkluderende atmosfære og god mat.

Fotturene går i variert terreng; over mosekledde vidder, fjelltopper og gjennom dype fjellskoger. På de fleste turene går vi alene utenom det merkede stinettet.
Venabygdsfjellets unike villreinstamme er en rød tråd gjennom ferien; lær mer om disse gåtefulle skapningene og bli bedre kjent med deres åpne, frodige og vakre leveområder.
Villreinen har vært et viktig jaktbytte i over 6000 år, noe som har gjort den menneskesky og var, allikevel kan du være heldig å se en av flokkene i løpet av fotturferien.

“Fotturferie: Fjell, sommer og villrein” passer for deg som vil lære litt mer om villreinen og gå ruter som er vanskelige å finne på egenhånd i variert landskap. Du må kunne gå i fjellterreng som tidvis er ulendt i 5-6 timer.

høydepunkter

 • Guidede fotturer inn i villreinens rike
 • «Villreinsafari»
 • Besøk i Øverdalssetra
 • Uberørt natur og bortgjemte stier
 • Turer fra A til B uten bekymring om henting av bilen
 • Trivelig atmosfære og god mat på Venabu Fjellhotell
 • Liten gruppe på 4-10 personer

Program
Fotturferie: «Fjell, sommer og villrein»

Søndag - Ankomst

Innsjekk fra kl 15.

Middag kl 1900.

Infomøte med turledere etter middagen.

Mandag - Venabygdsfjellets høyeste topp

15-18 km, 450 meters stigning, noen bratte partier
Varighet 5-6 timer

Sommerens fotturferie starter med tur over Ramshøgda, Venabygdsfjellets høyeste topp (1463 m.o.h.). Gjennom frodig landskap går vi inn i Rondane Nasjonalpark – Norges første nasjonalpark, som ble opprettet for å beskytte den unike villreinsstammen. 

Turen går i åpent landskap, delvis utenom merkede stier som er vanskelige å finne på egenhånd. Vi byr på en fottur i vakkert og åpent fjellterreng, med kalkrik grunn som gir gode vekstforhold til fjellets planter. På veien passerer vi Ramshytta – fjellets gjeterhytte. Siste del av turen går gjennom den stille bjørkeskogen, og hvis vi har hellet med oss får vi se fjellvåken og dvergfalken jakte.

På veien stopper vi innom de gamle reinsgravene, her får du se rester av den gamle fangstteknikken, og høre litt om villreinens betydning for området.

Nyt utsikten over åpne vidder og grønn fjellbjørkeskog med Rondane og Alvdal Vestfjell i bakgrunnen.

Middag på hotellet kl 1900.

Tirsdag - Villreinens rike

15-18 km, ca 200 meters stigning. Kort stykke der man må bruke hendene som støtte under stigning
Varighet: 5-6 timer

Denne dagen vies til villreinen, og du kan forvente en spennende tur der du garantert lærer noe nytt om disse stolte og sky dyrene!

Turen starter med en liten biltur innover Frissvegen til Remdalen, her møter du dagens guide og historieforteller Tore.
Som kjentmann og jeger kjenner Tore til området bedre enn de fleste, og tar deg med på en unik tur i villreinens rike. Du får i løpet av turen høre om villreinens historie, jakttradisjoner og ikke minst lære om villreinens levemåte. Du får se de spesielt godt bevarte dyregravene, som gir et enda bedre innblikk i våre forfedres jaktteknikker.

Turen går opp på Vesle Hirisjøhøgda, med god utsikt over store reinsområder. På dager der vinden står i «riktig retning» er det gode muligheter for å se villreinen i løpet av turen, men med disse sky dyrene er det ingen garanti.
Det vi kan love deg er en lærerik og spennende dag utenfor allfarvei!

Middag kl 19 på hotellet.

Onsdag - Vidde og fossefall

15-18 km, 250 meters stigning
Varighet: 5-6 timer

 1. Vi starter dagens tur fra Mubekken, på nordsiden av Muen (Venabygdsfjellets ikoniske «sukkertopp»). Her er du omringet av sommerfjellets idyll, med klukkende små kulper og utsikt over storefjelltopper. Turen går i snilt terreng, stort sett slakt hellende nedover. Når vi når Mumillom skifter utsikten mellom Rondanes kjente topper i nord til majestetiske Sølnkletten i sør – en storslagen utsikt også for den fjellvante.

Turen går videre til stedet der den gamle DNT-hytta Gråhøgdbu lå. Her er landskapet åpent med utsikt over hele Venabygdsfjellet, med mosekledd vidde så langt øyet rekker.
Etterhvert når vi frem til Dørfallet og Dørjuvet – et fossefall på ca 100 meter som ender i Venabygdsfjellets «jutulhogg». Om gruppen ønsker det, tar vi oss ned i juvet – mellom stein og vann i «fjellets indre».

På vei tilbake til hotellet går vi over Veslefjell – en liten topp med utsikt over store deler av Venabygdsfjellet.

Middag på hotellet kl 1900. I kveld serverer vi «En smak av lokal tradisjon» – på menyen står lokale smakebiter med presentasjon og historieformidling av kbveldens vert, mør reinsdyrsplomme og Venabus hjemmelagede blåbærpai til dessert.

Torsdag - Øverdalssetra

12-15 km, 380 meters stigning
Varighet: ca 4 timer

Sommerens eventyr avsluttes med en lettere tur gjennom Sollias dype furuskoger og opp til over tregrensa. På den åpne vidda med glitrende innsjøer og utsikt over Rendalssølen og Dovre, nyter vi nistepakka. Den som ønsker kan ta seg en liten svømmetur i en av innsjøene.

I området finnes en egen villreinsstamme, men dagens høydepunkt er Sollias geiter på Øverdalssetra!
Vel fremme på setra møter vi budeia som ønsker velkommen med historiefortelling og smakebiter av det lokale ysteriets geitost.

Middag kl 1900 på hotellet.

Fredag - Takk for denne gang!

Avreise etter frokost.

Med forbehold om mindre endringer i turprogrammet pga værforhold eller gruppens nivå.

Noen av fotturene starter med en liten biltur. Transport er inkludert i prisen.

Inkludert i prisen

 • 5 døgns opphold på koselige Venabu fjellhotell
 • Frokost, middag, smurt nistepakke og termos fylt med drikke etter ditt ønske (kaffe, te, vann, varm/kald saft eller kakao)
 • 4 dager med guidede fotturer i områder vanskelig å finne på egenhånd
 • Transport til startpunkter. Flere av turene går fra «A-B» – se mer uten å måtte tenke på logistikken.

   

Valgfri tilleggsaktivitet

Nyt en bilfri ferie
Bestill transport t/r Ringebu Skysstasjon.

Yoga
Vi setter opp yogatimer flere dager i uken med ulike fokusområder. Velg mellom timer med avspenning, styrke eller bevegelighet.

Peer Gynt
På Gålå utendørsscene kan du oppleve den spektakulære oppsetningen av Ibsens Peer Gynt. Med vår Peer Gynt opplevelsespakke kan du lene deg tilbake og nyte forestillingen. Transport til og fra forestillingen, guide og billetter er inkludert i prisen. Med vår Peer Gynt guide får du et dypere innblikk i Ibsens Peer Gynt, som gir en enda bedre tilskueropplevelse.

Rideturer med Venabustallen
Ri i fjellet på stødige dølahester. Vi arrangerer turer for både helt uerfarne og godt erfarne ryttere.

Fra Hytteboka:

«Alle tiders opphold som vanlig! Tusen takk for alt det dere gjør!
Kokkene, betjeningen, alle som får Venabu til å fungere som et “hjem fra hjemme”. Nydelig mat; fjellørret. Kylling. Reinsdyr… og fantastiske sauser.
En spesiell takk til Wenche – turguide. Hver dag var en gave, en sjelden mulighet til å gå steder som man ikke glemmer!
»

Julie

Overnatting inkludert i prisen

I alle våre aktive ferier og fotturpakker er overnatting på Venabu Fjellhotell inkludert i prisen. Om du foretrekker å bo på hytte, så kan dette også kombineres med våre pakker. Dersom du heller vil bo på hytte, må du sende oss en forespørsel på e-post.

Venabu eies og drives av familien Tvete. Som familiebedrift med lange tradisjoner er vi opptatt av å tilby en varm og inkluderende atmosfære, med et miljø som lar deg lade batteriene og roe ned. På Venabu skal du kunne føle deg som hjemme. 

Peisestuen er innbydende og et naturlig samlingspunkt for våre gjester. Her kan du låne et brettspill, eller trekke deg tilbake med en god bok. Te og kaffe er alltid tilgjengelig, og du er velkommen til å bestille drikke fra vår kaffedisk. Vi byr på ulike kaffedisker og hjemmelaget kakao.

Vi er kjent for god, hjemmelaget mat. Vårt kjøkken kjennetegnes av rene smaker og retter basert på lokale råvarer. Våre kokker er spesielt gode på tradisjonelle tilberedningsmetoder, samtidig som de oppmuntres til å være kreative og blande ny og gammel kunnskap. 

 

Kanskje du også er interessert i

Aktive ferier

Se vårt varierte utvalg av aktivitetspakker for enhver smak.

Høstfargetur

Høsten – en av de vakreste årstidene på fjellet. Bli med på flotte fotturer i høstfjellet.

Fotturferie: Tre nasjonalparker

Hva med en ordentlig fotturutfordring?

Fra Hytteboka

“Flott opphold her med en 7-timers fjelltur. Vi møtte en storflokk villrein. Tilbake til tradisjonsmat til middag ble også en stor opplevelse.. I dag går veien hjem. Takk for oss!”

Synnøve og Hans Petter

Portrait-woman-in-outdoor-jacket
Questions about the activity?

Joy O'Flanagan

e: joy@venabu.no