Små motiv som vi ofte går forbi kan gi oss store opplevelser

Et av sommernes høydepunkt er fotokurset hvor vi fokuserer (i dobbelt forstand) på de nære ting. Nær-fotografering byr på mange opplevelser som vi vanligvis ikke får med oss. Små motiv som vi ofte går forbi kan gi oss store opplevelser. Ved å se ned i stedt for opp, finner vi raskt ut at det er utrolig mye rart som kan være spennende å fotografere. Kurset i makro-fotografering tar deg inn i en ny verden med spennende detaljer, farger og linjer. Planter, blomster, blader, insekter, etc. kan bli flotte bilder som viser ting vi ikke ser uten å legge oss ned på bakken.

«Hva kreves for å kunne fotografere makrobilder?»

For å komme tett på må vi ha et objektiv som kan fokusere nært. De fleste objektiv vil tegne skarpt ned til ca. 1/2 meter, og det kan bli litt lite, om vi ønsker å fremheve de små ting. Det finnes egne objektiv som er laget for å ha en nær fokusgrense, og med et makro-objektiv kan vi komme ned til 1:1, eller nærmere! 1:1 betyr at 1 cm. i virkeligheten – vil bli 1 cm. stort på din kamerasensor som gjengir motivet. Blir det halvparten så stort, – så er det 1:2. Et makro-objektiv er en god investering da det ofte er meget skarpt, har god lysstyrke (største blenderåpning) og kan også brukes til andre motiv på avstand, bl.a. portrett!

Et annet alternativ som er mer prisgunstig er å kjøpe et sett med mellomringer. De selges ofte i et sett med 3 ringer og trenger ikke være av samme fabrikat som ditt kamera. Ringene har ulik tykkelse, og brukes en og en eller flere sammen – mellom kamera og ditt objektiv. Desto lenger ut objektivet kommer fra kamera, desto større blir forstørrelsen på motivet. Mellomringer gir deg et «arbeidsområde»  med en nærgrense og en fjerngrense. Det betyr at du kan ikke plutselig fotografere en fugl på himmelen om det skulle bli aktuelt. Det kan du derimot gjøre med et makro-objektiv. Det kan nemlig fokusere fra 1:1 – og ut til uendelig!

Å delta på en kurs i makrofotografering lærer deg ikke bare å ta nærbilder. Du lærer også mye om hvordan kamera fungerer, hvilke muligheter du har, og hvilke begrensninger. Du lærer om lys, og bildekomposisjon, kamerafinesser, innstillinger og hvordan du får best mulig eksponering og fokus på dine bilder. Kan du ta gode nærbilder, vil du også kunne ta gode bilder av motiv på litt mer avstand. De fleste som deltar på kurs i makrofotografering blir overrasket over hvor spennende det er å jakte på små gullkorn, små perler som vi ikke har sett tidligere. Det betyr at du ikke trenger å reise til fjerne himmelstrøk for å finne nye motiver, De finnes rett utenfor der du bor.

Bli med på et fotokurs i sommer og opplev en ny verden med spennende motiv. Å fotografere makrobilder er det mest avstressende du kan gjøre…fordi det nytter ikke å mase rundt. Da blir ingen bilder skarpe. Ved å sette seg ned i blomsterengen og oppdage livet og fargene rundt deg vil du se at det er mye du tidligere ikke har vært så veldig oppmerksom på. Det gir fotoglede!

Velkommen til fjells og til et fotokurs!

Les mer om fotokursene her.

Les mer om makrofotografering her.

 

fotografer-i-aksjon-makro. Olav Storm