«Kaldt hode, varmt hjerte»

I Venabustallen vil du finne flest dølahester, selv om det også er en og annen hest av annen rase. Vi har valgt dølahesten på grunn av deres gode lynne og lokale opprinnelse. Deres milde gemytt og kjærlighet til mennesker gjør at de passer godt inn i Venabustallens fjellridning.

Dølahesten er en vakker hest med kraftig man, pannelugg, hale og hovskjegg, med en vennlig framtoning og sterk kropp. Dølahesten var i utgangspunktet avlet for arbeidskjøring, men ikke la deg lure av dens tunge fremtoning – de er lettridde og gode terrenghester.

Dølahesten er samarbeidsvillig, tillitsfull, ærlig og har et balansert temperament. Landslaget for dølahest sin beskrivelse av rasen er «Kaldt hode, varmt hjerte» – noe vi erfarer at stemmer svært godt. Deres styrke og kalde hode gjør de svært egnet til rideturer i fjellet. På dølahestens brede rygg føler du deg trygg og ivaretatt. Hestene er folkekjære, og koser gjerne med besøkende i timevis, og man kan på kort tid føle en tilhørighet til de enkelte hestene.

Dølahest: en fantastisk hesterase

Dølahesten er den største av våre nasjonale raser og sies å ha sin opprinnelse i Gudbrandsdalen og områdene rundt. Rasen oppstod på 1800-tallet, da man så behovet for en større hest. Frem til 1947 var rasens offisielle navn Østlandshest. Staten eide fjellhamninger i Heimdalen og Sikkilsdalen, og lot de aller beste hingstene gå der med sine hopper. Det var store hesteflokker, og dølahesten var populær som arbeidshest og ble brukt i jord- og skogsarbeid, til kløving og ridning.

Etter hvert som behovet for hest i landbruket sank, ble det mindre etterspørsel etter dølahesten, og rasen ble utrydningstruet. Det gjøres nå målrettet avlsarbeid for å bevare rasen, og Venabustallen ønsker å bidra ved å bruke dølahesten aktivt og vise frem denne fantastiske rasen. Vi håper at flere «får opp øynene» for den allsidige dølahesten. De fleste av hestene våre er på lån i sesongen, derfor hender det at vi også har salgshester på stallen. Etter en sesong i fjellet er hestene i god kondisjon, og flokklivet byr på verdifull læring og erfaringer for hesten.

 

Livet i flokken

Venabustallens hesteflokk består av mellom 20 og 30 hester i alderen 4-20 år. I tillegg har vi et par egne unghester under 3 år. Spesielt for de yngre individene er erfaringene de gjør seg som fjellhester verdifulle for den videre utdanningen. Sommersesongen på Venabygdsfjellet byr på rutiner med stell og trening daglig, sammen med andre erfarne hester. Hesteflokken oppdrar individene, og tryggheten av å ha en stor flokk gir hestene en egen ro. Når hestene kommer til fjells er det ikke uvanlig at deres flokkatferd kan endre seg; noen tar en tydeligere lederrolle, noen velger å kun følge flokken. Hester som har gått i flokk som unghester, kommuniserer godt med hverandre, er trygge på hverandre, og også ofte lette i håndtering. 

«En balansert galopp»

“Jeg har i flere år jobbet med å få en balansert galopp i dølahesten min. Etter en sommer hos dere med ridning i fjellet gikk han en nydelig galopp i god bæring”

Hesteeier, sommeren 2021

Two skiers dressed in different styles for cross country skiing

Venabustallens dølahester

Venabustallen eier dølahesten Lukas selv, og daglig leder Ingeborg eier tre dølahester; Elsa, Olympia og Mya.

Lukas

(Stordals Snippen), f. 2009
e. Smedsmo Lindar ue. Randsvarten

Lukas er en artig hest med mange påfunn. Han er en leken type, og kaster gjerne både bøtter og leietau om han får sjansen. Dessuten kan han ett triks – å vrenge overleppen og “smile”. Det gjør han gjerne om han tror at det er mulig å sjarmere til seg en godbit!
Lukas er en svært god kjørehest, og har blitt brukt til både skogskjøring, konkurransekjøring og oppdragskjøring. Han er en av våre stødige kanefarthester. Når han ikke brukes til fjellridning eller kanefart, trenes han av turleder Kristine. De trener allsidig, og har startet dressur inntil LB nivå med hyggelige resultater. Den allsidie treningen legger til rette for en holdbar og glad hest.

Elsa

(Elstads Lilja) f. 2008
e. Myklar ue. Snertegutt

Elsa er ei lita hoppe med stor personlighet. Hun er smart og god til å lese menneskene rundt seg.

Elsa kom til Venabustallen i 2015 med lite erfaring som ridehest, etter et par år valgte stallmester Ingeborg å kjøpe henne. De startet da på dressurutdanningen, og har startet flere ridestevner. Elsa har konkurrert inntil LA/MC-nivå, og ble i 2018 kåret til “Årets Dølahest” og “Årets ekvipasje – breddeidrett” sammen med Ingeborg. 

Elsa er nå pensjonert fra konkurranseridning, og er en populær leierundehest. Hun har en enorm tålmodighet og ømhet for barn, og fikk i 2022 sitt eget barn; lille Venabus Mya.

Mya

Venabus Mya f. 2022
e. Stensliguten ue. Myklar

Dølahest foal in paddock

Mya er Venabustallens øyesten; født på Venabu og oppkalt etter den mektige elven Mya og fossefallene Myfallene. Mya er datter av Elsa, og vi fikk ta del i fødselen, Myas første steg og oppdagelser i den store verden. Hun har vist seg å arve sin mors selvstendighet, og tar seg gjerne en lur alene imens mor spiser. Mya er en nysgjerrig liten hest, og smaker på alt, inkludert el-gjerdene…

Tidlig krøkes om god krok skal bli heter det, og Mya ble derfor tidlig introdusert for kupert terreng og livet i flokk. Hun har nå en liten hær av tanter som passer på henne, irettesetter henne, og ikke minst viser hvordan man lever livet som hest!

Håpet for fremtiden er at Mya skal bli en allsidig Venabu-hest, som kan brukes til alt fra fjellridning og kanefart til privattimer og ridefysioterapi.


Olympia

Møller Olympia f. 2019
e. Morkabron ue. Vårdølen

Olympia er Ingeborgs første unghest. Etter å ha konkurrert i flere år med storebroren Møller Bron, og vunnet Grenmesterskapet i dressur 2 år på rad med han, kunne ikke Ingeborg la muligheten til et søskenføll slippe unna!
Olympia er nå så vidt i gang med utdanningen til å bli en kjøre- og ridehest. Hun er følsom og lettlært, og ikke minst den mest sosiale hesten vi har på stallen. Olympia er mest glad i klapp og kos, og bestiller gjerne hvor hun vil bli klødd. Håpet for fremtiden er at denne vakre hesten skal bli en stabil hest til bruk i Venabustallens fjellridning og rideferier, i tillegg til å være en allsidig konkurransehest for Ingeborg.

Rideferier ved Venabustallen

Venabustallen tilbyr en rekke rideprodukter

Rideweekend

Kos deg på fjellet med en skikkelig hestehelg!
Velg mellom pakke for erfarne eller begynnere. Rideweekend er et godt alternativ for deg som vil ha noen dager på hesteryggen.

Les mer >

Rideturer i fjellet

Venabustallen tilbyr rideturer i fjellet for alle nivå. Fra 15 minutters leierunde til heldagsturer for øvede ryttere. For en unik og skreddersydd opplevelse anbefaler vi privattur.

Les mer >

Rideferier

Venabustallen tilbyr rideferier i fjellet for alle nivå. Velg mellom ferier for erfarne eller begynnere. Opplev det vakre Venabygdsfjellet fra hesteryggen på Venabustallens rideferier.

Les mer om rideferier >

Om du ikke finner noe som passer deg, skreddersyr vi gjerne en løsning.

«Super service seint og tidlig»

«Takk for fin “rideferie” artig å dele bord med andre ryttere. Flotte turer med turledere Ingeborg, Tone og tilslutt Elise. Knallvær hele uka. Takk for super service seint og tidlig.»

Håkon og Anlaug

Spørsmål?

Ingeborg Victoria Tvete

Stallmester

tlf +47 9221 3456

e-post: [email protected]