Frokost: kl. 08–10.00
Lunsj: kl. 1330–1500
Middag: kl. 19.00
Á la carte: kl. 12–17.00

Venabus matfilosofi

Våre holdninger og verdier når det kommer til maten vi serverer

Venabu er kjent for å servere smakfull, hjemmelaget mat. Rene smaker og kunnskapsformidling er noe av det som kjennetegner vårt kjøkken. Vi bruker helst lokale råvarer av høy kvalitet.

Tradisjoner og nyskapning

Gudbrandsdalen er et område med rike mattradisjoner. På Venabu er vi opptatt av å ta vare på disse, og formidle dem videre. Våre kokker er eksperter på tradisjonelle tilberedningsmetoder som graving, speking og røyking.

I tillegg til tradisjonskost finner du mer moderne retter i vår restaurant. Våre dyktige kokker kommer fra forskjellige land og har ulik bakgrunn. De oppfordres til å uttrykke sin kreativitet og lidenskap for mat. Vi tror at disse egenskapene, blandet med respekt for tradisjonell, lokal og sesongbasert mat, gjør kjøkkenet vårt unikt. Hver dag byr vi på smakfulle vegetariske alternativer og retter tilpasset ulike allergier og diettbehov.

Kunnskap om tradisjonsmat

På Venabu er vi opptatt av lokale historier og tradisjoner. Vi serverer ikke bare et velsmakende måltid, men gir deg også historien bak hver rett. En kveld med tradisjonsmat på Venabu handler like mye om å lære og kose seg i godt selskap, som å spise god mat.

Hvis du ønsker en spennende smaksopplevelse kombinert med kunnskap om hva du spiser, anbefaler vi 12-retters viltaften, rakfisklag og Venabus spesialmeny “En smak av lokal tradisjon”.

Alltid vegetariske alternativer

Til alle måltider på Venabu vil du finne et vegetarisk alternativ. På forespørsel tilbereder vi også veganske retter. Om du ønsker et rent vegetartilbud, ber vi deg gi beskjed på forhånd.

Foto: @Dreaminvan

Et fullgodt tilbud til allergikere

Matallergi kan være vanskelig når man skal spise på restaurant. På Venabu er vi opptatt av å tilby trygg – og smakfull – mat. Allergivennlige retter skal smake like godt som våre ordinære menyer.

For å kunne tilby deg som allergiker et fullgodt alternativ, ber vi om at du gir oss beskjed før ankomst. I tillegg er det viktig at du kommuniserer med servitørene under måltidet om dine allergier.

Matsvinn

Som tilbyder av naturopplevelser er vi opptatt av å ta vare på miljøet. Bare i Norge kastes det over 390 000 tonn brukbar mat hvert år.
Vi ønsker å bidra til å redusere det enorme matsvinnet i Norge i dag, og har innført følgende tiltak:

  • 3-retters middagsservering. Du kan forvente høy kvalitet, samtidig som vi kaster mindre mat
  • Vi bruker norske, og aller helst lokale råvarer, og kjøper når det er mulig direkte fra produsenten
  • Vilt og fersk fisk er en del av vår meny.

Lokale leverandører

Så langt det lar seg gjøre, ønsker vi å benytte oss av lokale råvareleverandører. Dette sikrer kort transportvei, ferske råvarer, og gir oss en trygghet om at vi serverer kjøtt fra dyr som har levd et godt liv.
Å støtte de lokale bøndene og næringslivet er også viktig for et bærekraftig lokalmiljø.

Gudbrandsstugua

Kun 15 minutters kjøring fra Venabu ligger det idylliske gårdsbruket Gudbrandsstugua. Her er det sauer, mohairgeiter, hunder, katter og kaniner. Gudbrandsstugua er en av få gårder i distriktet som har gammelnorsk sau (“villsau”).

Sauene er godt tilpasset det nordiske klimaet, og går ute hele året. I sommerhalvåret går de på utmarksbeite på Venabygdsfjellet. Sauene vokser sakte, og har et godt og aktivt liv i flokk. Villsauen er folkekjær og har et sterkt flokkinstinkt, de passer godt på lammene og er hardføre.

Villsau fra Gudbrandsstugua får du servert ved flere anledninger på Venabu.

Hev Ringebu

Bakeriutsalget Hev Ringebu har hatt stor suksess siden sin åpning i 2019. Hev satser på å tilby bakervarer av høy kvalitet, og er vår hovedleverandør av brød.
Huset har vært bakeri siden 1900.

Brødet fra Hev er bakt på Bakeriet i Lom som eies og drives av Morten Schakenda.

Gillebo Systu’n

Gården Gillebo Systu’n i Øyer produserer blomkål, brokkoli og brokkolini. Når grønnsakene er i sesong, passer vi på å handle lokalt og støtte denne engasjerte bonden.

Peer Gynt Honning

Lokal honning direkte fra birøkter. På Vinstra produseres honning av ypperste klasse. Birøkteren er Sergey Shulga, som også er organist i Sør-fron kirke.

Biene har god tilgang til en rekke blomster, og samler ivrig på nektaren. Bringebær, blåbær, løvetann, kløver og tyttebær er av bare noen av blomstene som smakssetter Peer Gynt-honningen.

Blomsternektaren bestemmer smak, aroma og farge. For å modne nektaren til honning, tilsetter biene blant annet enzymer og melkesyrebakterier. Biene tørker også nektaren fra 80% fuktighet til under 20% fuktighet. Både blomstene og biene påvirker honningens konsistens.

Peer Gynt-honning brukes i våre retter som inneholder honning, og gjør seg også godt i en topp varm te.

Annis Pølsemakeri

Annis Pølsemakeri er en av kommunens mest suksessfulle bedrifter, viden kjent for foredlede kjøttprodukter av ypperste kvalitet. Annis hovedfilial ligger i landsbyen Ringebu, kun 20 minutters kjøring fra Venabu.

Anni har også en filial i Mathallen i Oslo.

Kaurstadbær

 

I Gudbrandsdalen er “kaurstadbæra” godt kjent og veldig populære. Jordbærbonden Per Otto Kaurstad har i en årrekke produsert de saftigste, søteste jordbærene du kan tenke deg. Et kjølig klima gir lengre modningstid, som gjør bærene ekstra gode.

På Venabu serverer vi kun jordbær når disse er i sesong i Ringebu. Den beste sommerdesserten på Venabu er like enkel som den er god: en skål friske jordbær.

Lokale jegere

I områdene rundt Venabu er det regulert felling av ulike hjortedyr for å holde bestanden bærekraftig. Jakt på villrein, elg og hjort er det vanligste, og på Venabu finner du ofte reinsdyr og elg på menyen.

Vår egen vaktmester Tore er en erfaren elgjeger, og vi handler hver høst elgkjøtt av Tore. Som jeger er Tore opptatt av at fellingen av elgen skal foregå på en human måte uten stress for dyret. Dette er ikke bare viktig fra et dyrevelferdsperspektiv, men også for å sørge for kjøtt av ypperste kvalitet.

Gudbrandsdalsegg

På Venabu får du servert gode egg med strågule plommer. Eggene kommer fra frittgående høner på Nordigard Ramstad.

Gården ligger i den vakre fjellbygda Skjåk. Her er det produksjon av egg, gårdsutsalg og produksjon av den populære kaken Gudbrandsdalskaku. For å bidra til redusert matsvinn og kasting av fullgode produkter, produseres denne kaken av “klinkegg” (egg med små skader i skallet, som ellers hadde måttet bli kassert).

Gudbrandsdalskaku får du kjøpt på Hev Ringebu.

Tronfjell Spekeskinke

Spekeskinka fra Tronfjell (Alvdal) er en av våre favoritter når det kommer til spekemat. En norsk spekeskinke av ypperste kvalitet. Tørr og frisk fjelluft brukes aktivt for å produsere denne velhengte spekeskinken.

Venabu er medlem av
Matrute Gudbrandsdalen

Matrute Gudbrandsdalen er et samarbeid mellom Gudbrandsdalsmat (lokalmatprodusenter), Nasjonalparkriket og Visit Lillehammer for videreutvikling av gode og lokale mat- og drikkeopplevelser. Medlemmene av Matrute Gudbrandsdalen ivrer for å tilby mat med identitet, og lokal matproduksjon tar vare på kulturarv og lokal verdiskapning.

Venabu handler gjennom
Gudbrandsdalsmat

Gudbrandsdalsmat SA er et andelslag med 25 lokale matprodusenter i Gudbrandsdalen. Gubrandsdalsmat ble stiftet i 2006, og har utviklet seg til å bli den største salgskanalen for lokale matprodukter og småskalaprodusenter i Gudbrandsdalen.