Hundekjøring

en fartsfylt opplevelse for hele familien!

Pris

vinter 2023/24

5 km*: 550,- pr person
(Barn under 10 år: 425,-)

10 km*: 1000,- pr person
(Barn under 10 år: 800,-)

*5 km tur varer som regel i omtrent 30 min, på dager med raskt føre vil turen ta kortere tid.

}

Tidspunkter

I julen starter første tur kl 12:30
I 2024 starter første tur kl 12:30

Datoer

Julen 2023: torsdag 28. des + lørdag 30. des
Fra januar 2023: Hver torsdag + 17.02 + 24.02 + 9.03 

Aldersgrenser

For å kjøre eget spann må man ha fylt 15 år

Gruppestørrelse

Det er plass til inntil 4 voksne (eventuelt 3 voksne og 2 barn) per tur. På hver slede er det plass til en fører og en passasjer.

Minimumsantall for at turene skal gjennomføres er 10 voksne.

Ivrige huskyer står klare for dagens tur. De er koblet til sleden, og vet hva som snart venter; kilometervis med løyper og en tur sammen med flokken innover fjellet. I det turen starter er et lite rykk, før sledene glir lett i snøen, i godt driv mot fjelltoppene på Venabygdsfjellet.

Kjør ditt eget hundespann

I flere år har hundespannsfører Egil Killi tilbudt turer med hundespann fra Venabu. Hundene er trekkvillige huskyer, godt trent og vant til å trekke spann i fjellet. På turene kjører alltid Egil fremst, og har plass til en passasjer. I spannene bak er sleder med plass til en fører og en passasjer. Du kan prøve å kjøre, eller sitte på. Det er mulig å bytte halvveis i turen, så alle som ønsker det, får kjørt sitt eget spann.
Turen starter med en innføring i hvordan spannet fungerer, og hvordan du styrer spannet. Aldersgrense for å kjøre eget spann er 15 år.

Alaska Husky

Hundene som brukes til hundespannskjøring er av rasen Alaska Husky, en rase som stammer fra flere nordiske hunderaser, og som i dag er den vanligste trekkhunden til hundespann. Huskyen er avlet for å ha god styrke og utholdenhet, og for å kunne tåle ekstrem kulde. Når huskyen skal sove, krøller den seg sammen og dekker over snuten med den tykke halen. Huskyer har et høyt aktivitetsbehov, og trives best når de får arbeide hardt i vinterkulden sammen med flokken.

Hundekjøring gjennom tidene

Hundekjøring har blitt brukt som fremkomstmiddel i arktiske områder i nærmere 9000 år. For de gamle polfarerne var hundespann en viktig del av teamet, og Roald Amundsen nådde Sørpolen først i 1911 med sitt hundespann.

I dag er det flere som konkurrerer i hundekjøring, og flere av konkurransene er svært krevende for både hunder og fører. Femundløpet som starter i bergstaden Røros er 650 km langt, fordelt på 7 etapper.
For de fleste i Norge i dag er hundekjøring rekreasjon og hobby, men for noen befolkninger i Canada, Alaska og på Grønland er fortsatt hundene et viktig transportmiddel.

«Dette ga mersmak!»

“Min første gang på hundekjøring!
Veldig morsomt og en super måte å oppleve fjellet på. Dette ga mersmak!”

Victoria