«dyp pusting, avslapning og milde bevegelser»

Tai Chi viser seg å kunne brukes til behandling avfibromyalgi, ifølge en ny studie fra Tufts University og Brown University¹. Aerob trening har frem til nå vært en av de mest anerkjente treningsformer for fibromyalgi-behandling, men funn fra den nye studien antyder imidlertid at Tai Chi er et bedre egnet.

I følge studiet viste Tai Chi å gi større fordel enn aerob trening, i studiet ble treningsformene trent to ganger ukentlig i 24 uker. I tillegg var deltakere i Tai Chi-gruppene oftere på treningsøktene, enn de i den aerobe treningsgruppen, fordi de opplevde som mer givende.

Studien viste at Tai Chi var bedre for å håndtere fibromyalgi enn aerob trening, at en lengre varighet av Tai Chi resulterer i større fordeler, samt at det var en større sannsynlighet for at pasientene deltok i Tai Chi-klassene, enn de aerobe treningsøktene fordi de likte det bedre.

Tai Chi er sinns- og kroppsøvelse som kombinerer meditasjon med dyp pusting, avslapning og milde bevegelser. Tidligere undersøkelser har også funnet ut at Tai Chi reduserte smerte og forbedret fysisk og mental helse hos pasienter med fibromyalgi. Disse funnene gjorde det nødvendig å gå videre med mer omfattende studier, slik at man kunne bekrefte fordelene man hadde sett ved denne treningsformen.

«kjennetegnet ved kroniske muskelsmerter»

Fibromyalgi er kjennetegnet ved kroniske muskelsmerter som har vart i minst tre måneder. Fibromyalgi er en kompleks sykdom og det følger med mange andre symptomer enn bare smerte. Andre symptomer er: energiløshet, urinsveisproblemer, dårlig søvnkvalitet og redusert hukommelse og konsentrasjonsevne, fordøyelsesproblemer, hodepine, prikninger og nummenhet i hender og føtter er også sentrale symptomer.

«Tai Chi hjelper deg å slappe av»

De milde bevegelsene i Tai Chi og fokuset på pust hjelper deg å slappe av, trene kroppen og utvikle en bedre kroppsbevissthet. Dette er særlig viktig for mennesker som sliter med fibromyalgi da de ofte har et sympatisk nervesystem som er mer «skrudd på» uten at man er bevisst på det. Dette relaterer i at musklene ikke får den
hvilen de trenger. Kroppbevisstheten som Tai Chi gir er med på å gi et verktøy som hjelper til å kjenne hvor muskeltonusen er aktiv men også hvordan man kan skru den av.

Tai Chi skiller seg fra yoga ved å være basert på en jevn og kontinuerlig bevegelse, der man ikke må holde statiske positurer og eldre opplever at Tai Chi er bedre enn yoga. Det gjelder særlig de som ikke kan være i en stilling veldig lenge på grunn av manglende fleksibilitet eller balanse.

Sliter du med fibromyalgi og har lyst til å lære en form for trening som har vist seg å være en effektiv metode for å lindre dine plager?
Velkommen til nybegynnerkurs i 2023.

 

 

¹Wang C, McAlindon T, Fielding RA, Harvey WF, Driban JB, Price LL, Kalish R, Schmid A, Scott TM, Schmid CH. A novel comparative effectiveness study of Tai Chi versus aerobic exercise for fibromyalgia: study protocol for a randomized controlled trial. Trials. 2015 Jan 30;16:34. doi: 10.1186/s13063-015-0548-x. PMID: 25633475; PMCID: PMC4323027.
Tai Chi/Qi Gong-kurs for Fibromyalgi på Venabu

En helg med Tai Chi/Qi Gong-kurs, skreddersydd for deg med fibromyalgi og andre langvarige muskel-/skjelettplager.

Etter kurset skal du sitte igjen med kunnskapen du trenger for å kunne utøve flere Qi Gong øvelser og en Tai Chi form, som kan være med på å styrke kjernemuskulaturen, tøye bindevev, dempe smerte og gi energi.

“Gleder meg til å holde Tai Chi og Qi Gong nybegynnerkurs på vakre Venabu fjellhotell”. Monica Brandvold Klevstadlien, Tai Chi lærer.

 

Tai Chi ved vannet | Venabu Fjellhotell og Hytter

Monica Brandvold Klevstadlien

Instruktør
Monica_Tai_Chi_og_Qi_Gong_Instruktor

«Jeg er utdannet Tai Chi og qi gong instruktør ved Norsk Tai Chi skole. Er utdannet Paramedic og har flere års erfaring fra prehospitalt arbeid. Er i tillegg utdannet helsesekretær og helseadministrasjonssekretær og har videreutdanning innenfor rus og psykiske lidelse og psykisk helsearbeid. Har også trent Shotocan karate. Ønsker nå å gi andre muligheten til å lære denne fantastiske treningsformen som Tai Chi er».

Fra Hytteboka:

“Takk for en morsom og lærerik time med Tai Chi og Qi Gong – rolig trening som gjorde godt for kropp og hode!”

Ingeborg

Kanskje du også vil like

Mindfulness weekend

Bli med og utforsk Mindfulness, ute i naturen. Lær hvordan du kan gjøre det en del av din hverdag.

Tai Chi og Qi Gong nybegynnerkurs

Passer alle som ønsker å finne en helhetlig avspennende og styrkende treningsform.

Jentehelg: "Yoga and Bliss"

En morsom yogahelg for begynnere.